Kies uw land, regio, stad

Oranjeroute 'Dichtbij'

ORANJEROUTE Dichtbij begint net over de grens in Lingen, dan naar Bad Bentheim en vervolgens een stukje zuidelijker naar Moers en Kleef. We maken zo een ‘klein’ rondje vanaf de Nederlandse grens in Drenthe en weer terug in Nederland bij Nijmegen in Gelderland. Het is een leuke autorondreis om zo kennis te maken met het Huis van Oranje in vervlogen Duitse tijd, dichtbij. Van Lingen naar Kleef: 229 km.


oranjeroute_rondreizen.nl
LINGEN. In de voetsporen van de Oranjes begint voor ons natuurlijk al in Nederland. Maar deze Oranjeroute laten we net over de grens van Drenthe in Duitsland beginnen, want juist onder Meppen ligt daar ons eerste Oranjestadje: Lingen. Het ligt in het mooie Emsland waar veel gewandeld en gefietst wordt. Lingen is een leuk stadje met veel bezienswaardigheden.

Oranje. Reeds in het jaar 975 wordt Lingen genoemd en is vanaf de zeventiende eeuw verbonden met het Huis van Oranje. Ook hier was het de ‘Gouden eeuw’, een tijd van economische en culturele bloei. Koning-stadhouder Willem III richtte hier in 1697 een universiteit op.

oranjeroute_rondreizen.nl

oranjeroute_rondreizen.nl
BAD BENTHEIM. Deze plaats bereik je door via Enschede de grens over te gaan bij Gronau. Het is een toeristisch goed ontwikkeld plaatsje, dat bij ons al sinds de 18e eeuw erg geliefd is. Haar levendigheid wordt mede bepaald door Burcht Bentheim, één van de oudste kastelen van Duitsland. Bad Bentheim is ook een modern 5***** wellness centrum met uitgebreide faciliteiten. Zomer én winter graag bezocht.

Oranje. Koningin-regentes Emma bezocht hier regelmatig haar zus Pauline; officieel: prinses Pauline zu Bentheim und Steinfurt. Ze logeerde dan op Burcht Bentheim, die hoog boven het stadje staat.

oranjeroute_rondreizen.nl


oranjeroute_rondreizen.nl
MOERS. Deze stad vinden we in de regio Neder-Rijn tussen Duisburg en Krefeld, voorbij Venlo de Rijn over. Een reis door de tijd maak je in het Grafschafter museum in het kasteel Schloß Moers. Geniet ook van het prachtige slotpark met aangrenzend het rosarium. In het historische centrum met stadswal vind je eeuwenoude huizen en gezellige, kleine straatjes met allerlei winkeltjes en galerieën.

Oranje. In 1597 bevrijdde Moritz van Oranje Moers van de Spanjaarden. Vanaf toen had Moers haar eigen Gouden Eeuw. De stad en het kasteel werden herschikt en kregen stervormige grachten en stadswallen. Zo bleef Moers 100 jaar Oranje en beleefde een economische bloei. We zien het o.m. terug in het kasteel.

oranjeroute_rondreizen.nl

oranjeroute_rondreizen.nl
KLEEF. Bij Nijmegen de grens over en je bent in Kleve in het landschap van de Neder-Rijn. Kleef heeft een goede winkelstand en is daardoor ook bij ons Nederlanders geliefd om te shoppen. Het heeft een levendige binnenstad met fonteinen, monumenten, vele bezienswaardigheden en interessante musea. Hét symbool van deze voormalige hertogelijke stad is de imposante burcht ‘Schwanenburg’ en de historische 17e -eeuwse tuinen.

Oranje. Het Huis van Oranje vinden we hier terug via Willem-Hendrik. Hij werd geboren in 1648 op het slot van Kleef, kasteel Schwanenburg en was de zoon van keurvorst Frederik-Willem en Louise Henriëtte. Louise-Henriëtte was de oudste dochter van stadhouder Frederik Hendrik van Oranje, zij trouwde Frederik-Willem.

oranjeroute_rondreizen.nl

Lees hier de complete Oranjeroute als autorondreis


.