Kies uw land, regio, stad

Oranjeroute 'Midden'

ORANJEROUTE Midden Dit graag gereden deel van de Oranjeroute begint in de populaire Harz. Geheel in dit Duitse middelgebergte liggen daar de Oranjestadjes Wernigerode en Stolberg. We vervolgen de reis wat zuidelijker door Thüringen naar klassiek Weimar. Dan via Kassel naar Bad Arolsen in Hessen om te eindigen in Noordrijn-Westfalen in het bekende Bad Pyrmont. Van Enschede naar Wernigerode is 350 km. Het ‘rondje’ Wernigerode – Bad Pyrmont is 421 km.

oranjeroute_rondreizen.nl
WERNIGERODE Juist door het hier hooggelegen ‘sprookjes’ kasteel is dit plaatsje een van de bekendste stadjes van de Harz. Neem echt de tijd voor een bezoek. Niet alleen het kasteel maar ook het vakwerkstadje zelf is meer dan de moeite waard. Strijk neer op een terrasje op het marktplein en geniet van bv. het Rathaus uit de 13e eeuw en het Gotische Haus. Ook het Oberpfarrkerkhof met de St. Sylvester is je bezoek waard. Alle info bij de VVV o.m. over het jaarlijkse Schloßfestival.

Oranje Te midden van een prachtig wandelgebied ligt Kasteel Wernigerode©. Het is de voormalige gravenburcht. Het graafschap ging inclusief het kasteel in 1429 over op de Stolbergs. Dit is de verbinding met het Huis van Oranje: Vrouwe van Stolberg was de moeder van Willem van Oranje.

oranjeroute_rondreizen.nl

oranjeroute_rondreizen.nl
STOLBERG  Vakwerkstadje Stolberg heeft een leuk centrum. Een opvallend gebouw is het oude Rathaus. Dit welbekende Oranjeplaatsje ligt in de Harz, juist op een kruispunt van vier dalen. Met de vele beekjes is het een aantrekkelijk wandelgebied. Doe bv. de Bandwegwandeling op 50 m hoogte boven en  rondom het stadje. Je kijkt er uit over de oranje daken en de binnenhoven. Vergeet niet het bekende Josephskreuz (ijzeren dubbelkruis) te fotograferen, hoewel het hier natuurlijk vooral draait om het stoere middeleeuws kasteel uit 1200, Schloß Stolberg.

Oranje In de 15e eeuw was Stolberg door de zilver- en de kopermijnbouw een rijk stadje. De graven van Stolberg sloegen hun eigen munt. 1506 is het begin van de Oranjes. Het is het jaar waarin Juliana van Stolberg – Wernigerode geboren werd. Zij was de moeder van Willem van Oranje.

oranjeroute_rondreizen.nl

oranjeroute_rondreizen.nl
WEIMAR Het is niet zomaar, dat deze ‘stad van de klassieken’ twee keer voor komt op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is de klassieke architectuur waar de beroemde dichter Goethe mede debet aan was. Vele zeer bezienswaardige gebouwen sieren de stad. Heel bijzonder is het midden in de stad aanwezige middeleeuwse stadskasteel het Residenzschloß. Even verderop ligt aan de rivier de Ilm het stadspark. Een prachtig landschapspark o.m. met Goethes Gartenhaus. Net buiten Weimar ligt Schloß Belvedere met in de voormalige oranjerie een collectie oude koetsen.

Oranje De over Weimar heersende aartsgroothertog Karel Alexander van Saksen-Weimar-Eisenach trouwde in 1842 met de aan hem uitgehuwelijkte prinsen Sophie van Oranje-Nassau. Dit is de verbinding met Oranje. Sophie was de dochter van Anna Paulowna en koning Willem II.

oranjeroute_rondreizen.nl

oranjeroute_rondreizen.nl
BAD AROLSEN In Hessen in het Waldecker Land ligt dit geliefde kuuroord. De even zuidelijker gelegen Twistesee is hier medebepalend voor het prachtige wandel- en fietsgebied. Het is een klein plaatsje met een uitgebreide winkelstand in de Schloßstraße, gezellige terrasjes en goede restaurants. In barokstad Bad Arolsen is het Residenzschloß natuurlijk het aandachtpunt van de Oranjeroute. Het heeft zijn oorsprong in 1131 als kloosterslot.

Oranje Residentieslot Arolsen was het huis van de vorsten van Waldeck en Pyrmont. In dit kasteel werd prinses Emma van Waldeck en Pyrmont geboren. Zij was de latere koningin Emma en vervolgens de moeder van koningin Wilhelmina. Emma was ook de koningin, die de grondwet zo liet wijzigen, dat ook vrouwen ‘koning’ konden worden. Zo hadden wij na koningin Emma > koningin Wilhelmina > koningin Juliana > koningin Beatrix. Na koning Willem Alexander verwachten we nu koningin Amalia.

oranjeroute_rondreizen.nl

oranjeroute_rondreizen.nl
BAD PYRMONT Dit barokke Oranjestadje ligt in het Weserbergland, nog net in de deelstaat Nedersaksen. Het is al vanaf de jaartelling heel bekend als plek met geneeskrachtige bronnen, de Hylliger Born. Het werd ontdekt door de adel die er in de 16e eeuw het bezienswaardige Schloß Pyrmont bouwden, incl. wallen, slotgracht en kazematten. Door het weelderige slotpark met palmen, subtropische planten en rosarium heeft het een mediterrane, voorname uitstraling. Het stadje heeft trouwens ook de pittoreske gezelligheid, die zo kenmerkend is voor dit soort Duitse pareltjes.

Oranje Schloß Pyrmont was de zomerresidentie van de vorsten van Waldeck-Pyrmont  Het met uitsterven bedreigde Oranjehuis werd in 1879 voorkomen door het huwelijk van Emma zu Waldeck-Pyrmont met koning Willem III en de geboorte van hun dochter Wilhelmina, de latere koningin.

oranjeroute_rondreizen.nl

Lees hier de complete Oranjeroute als autorondreis