Kies uw land, regio, stad

Oranjeroute 'West'

ORANJEROUTE West. Deze autorondreis ligt grotendeels in de deelstaat Hessen. We starten in Fulda. Vervolgens in Hessen naar de vakantieregio Taunus. Neem even de tijd want dit is twee uur rijden. Hier liggen de Oranjestadjes Nassau, Diez en Braunfels. Hierna steken we door naar de regio Westerwald in de deelstaat Noord-Rijn Westfalen. Hier ligt Dillenburg. We eindigen in het Sauerland in Siegen. Van Fulda naar Nassau: 198 km, van Nassau naar Siegen: 143 km, totaal 341 km.


oranjeroute_rondreizen.nl
FULDA. Deze barokke bisschopsstad heeft een erg mooi centrum en aantal interessante bezienswaardigheden. Uiteraard ga je hier de Dom en het Stadtschloß bezichten, een lekkere wandeling maken door het slotpark en de Orangerie bekijken, een fraai paleisje uit de 18e eeuw. Het Altes Rathaus is de centrale plek. In Fulda kan je gezellig winkelen, ‘mensen kijken’ op een van de leuke terrasjes en natuurlijk lekker uit eten gaan, er zijn genoeg goede restaurantjes.

Oranje. Fulda is de residentiestad geweest van Wilhelm Frederik van Oranje-Nassau, de latere koning van Nederland. De naar hem genoemde Wilhelmstraße werd zelfs door Goethe geroemd om haar fraaie, klassieke bouwstijl. Hier vlakbij vind je het stadskasteel (tot 1806 de residentie van Wilhelm Friedrich) en de prachtige Schloßgarten. En heb je tijd en zin? Ga dan ook naar de gave Schloß Fasanerie.

oranjeroute_rondreizen.nl

oranjeroute_rondreizen.nl
NASSAU. Dit onvervalste Oranjestadje aan de Lahn ligt vlakbij de bekende plaats Limburg a/d Lahn. Het ligt tussen de Taunus en het Westerwald. Reeds van ver zie je de stoere, vierkante donjon van het kasteel. Dit stamslot van de Oranjes is deels gerestaureerd en is een prachtig gelegen, historische locatie. Deze vakantieregio is een waar fiets-, kano- en wandelparadijs. Van april tot en met oktober zijn in Nassau onder begeleiding van een gids interessante stadswandelingen te maken, zelfs met een nachtwacht.

Oranje. Nassau is de bakermat van het Huis van Oranje. Het huidige riviertje de Kaltbach heette in de 9e eeuw ‘Nassova’. Er werd een burcht gebouwd en graaf Walraum von Laurenburg noemde zich als eerste ‘graaf van Nassau’. Echter de wortels van het Huis Nassau lopen via Willem de Zwijger. Deze werd door Renatus van Nassau benoemd tot erfgenaam van het Zuid-Franse vorstendom Orange. Vanaf toen noemde hij zich Willem van Oranje.

oranjeroute_rondreizen.nl


oranjeroute_rondreizen.nl
DIEZ. Dit levendige stadje aan de Lahn ligt deels vast aan de plaats Limburg. Je geniet van de vele authentieke vakwerkhuizen, het gotische Schloß Diez en het barokke Schloß Oranienstein. Dit kasteel werd ontworpen door Daniel Marot, de architect die ook Paleis het Loo ontwierp. Je vindt in het Schloß een geschiedeniscollectie over het huis Oranje-Nassau, ondergebracht door de stichting ‘Je Maintiendrai Nassau’. Bezoek de prachtige zalen en een van de mooie maandelijkse concerten.

Oranje. In Diez leefden de voorvaderen van onze koning Willem-Alexander. Tussen 1607 en 1743 was het de residentie van de prinsen en prinsessen van Nassau-Diez. Schloß Diez was hun stamslot. In 1672 gaf prinses Albertina Agnes van Oranje opdracht tot de bouw van het uit vijf vleugels bestaande Oranienstein. Het smeedijzeren toegangshek bevat de initialen van Albertina Agnes, dochter van Frederik Hendrik en Amalia van Solms.

oranjeroute_rondreizen.nl

oranjeroute_rondreizen.nl
BRAUNFELS. Juist ten zuiden Wetzlar ligt in de Taunus het historische Braunfels. Een stadje met een fotogeniek marktplein met o.a. 13 originele vakwerkhuizen en gezellige terrasjes. Hoog boven de stad ligt Schloß Braunfels, deels daterend uit de 13e eeuw. Het sprookjesslot heeft van die dikke muren, donkere eikenhouten lambriseringen, krakende vloeren en ook harnassen ontbreken niet. In het kasteel een fraaie collectie schilderijen, gobelins en beeldhouwwerken.

Oranje. Het Schloß Braunfels ligt hoog boven de Solmsbach, genoemd naar het adellijke geslacht, de van Solms. Hier werd in 1602 Amalia van Solms-Braunfels geboren. Door de Spaanse bezetting vluchtten de van Solms naar Holland. Amalia werd hier in 1625 de vrouw van Frederik Hendrik en samen waren zij de ouders van prins Willem II van Oranje. Even voorbij Braunfels vinden we Beilstein. In deze 13e-eeuwse burcht, Burg Grafenstein, verbleef daar enige tijd Anna van Saksen, de tweede vrouw van Willem van Oranje.

oranjeroute_rondreizen.nl

oranjeroute_rondreizen.nl
DILLENBURG.  Dé Oranjestad; het is namelijk de bakermat van het Huis van Oranje. Hier stond het Schloß Dillenburg. Van de 15e tot de 18e eeuw was het een van de grootste burchten van Duitsland. Op de plek van het helaas verwoeste kasteel staat nu de te bezoeken Wilhelmsturm. Vakwerkstad Dillenburg is een erg leuk Oranjestadje met leuke straatjes en gezellige winkels. Het groene Westerwald is een heerlijk wandel- en fietsgebied. Verschillende goed onderhouden wandelroutes dagen je uit, w.o. de Rothar- en de Westerwaldsteig.

Oranje.  In 1533 werd in Dillenburg de graaf van Nassau geboren. Later bekend als Willem de Zwijger en vervolgens als Willem van Oranje. Het Schloß Dillenburg werd helaas in 1760 tijdens een Franse oorlog geheel met de grond gelijk gemaakt. Tussen 1872 en 1875 werd hier ter ere aan ‘onze’ Willem de Wilhelmsturm opgericht. Daaronder liggen de unieke kazematten.

oranjeroute_rondreizen.nl

oranjeroute_rondreizen.nl
SIEGEN. De stad aan de rivier de Sieg is zeker de moeite waard. Naast de binnenstad met de Nikolaikirche trekt vooral het museum van Hedendaagse Kunst, het Geboortehuis van Rubens, het Apollotheater en het Media- en cultuurhuis veel bezoekers. En dan de twee bezienswaardige kastelen: het Oberes Schloß met het Siegerland Museum met klookentoren vanwaar een schitterend uitzicht en dan ten tweede het Unteres Schloß, nu deel van de universiteit. Dit slot is verwant aan de Oranjes.
Oranje. Siegen is de voormalige residentie van de vorsten van Nassau-Siegen, verwant aan ons Huis van Oranje. Het Unteres Schloß in Siegen behoorde de protestante zijde, de Ottonische tak. Deze is verwant aan onze Nederlandse koninklijke familie. Willem van Oranje was als Willem de Zwijger de peetoom van Wilhelm Ludwig (later stadhouder van Groningen) en woonde in de Nikolaikerk de doop van hem bij.

oranjeroute_rondreizen.nl

Lees hier de complete Oranjeroute als autorondreis

.